WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1637]

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z mielonego własnoręcznie sera, z kawałkami brzoskwiń z puszki, na kruchym cieście z dodatkiem smalcu.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Smalec i masło (zimne) pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Schować na 2-3 godziny do zamrażalki.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko ugnieść.

Twaróg zmielić trzykrotnie. Wymieszać z cukrem i miękkim masłem. Następnie zmiksować z jajkami. Masę wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Poutykać je w ser. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Sernik piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Sernik z brzoskwiniami w blaszce po przekrojeniu na pół
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Część ciasta kruchego starta na spód blaszki
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Zagniecione ciasto kruche ze smalcem na sernik
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Skłądniki na ciasto kruche umieszczone w misce