Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto biedronka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto biedronka- pyszne ciasto dla prawdziwych łasuchów. Doskonałe do kawy lub herbatki. Polecam gorąco!!!

Ciasto biedronka

Składniki:

Ciasto biedronka

Biszkopt ciemny

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Biszkopt jasny

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo:

  • 1 szklanka syropu z jagód
  • 1 opakowanie galaretki fioletowej,
  • 2 opakowania galaretki czerwonej,
  • 50 g wiórków koksowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto biedronka
1. Biszkopt ciemny:

Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Biszkopt jasny:

Białka ubij na sztywno. Cały czas ubijając dodawaj żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Masa budyniowa:

Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Masę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy wlej spirytus i utrzyj.

4. Na biszkopt ciemny wyłóż 2/3 masy budyniową, wyrównaj. W biszkopcie jasnym wykrój kieliszkiem kółka. Biszkopt ułóż na masie budyniowej.

5. Syrop jagodowy przelej do garnka i zagotuj. Do gorącego syropu wsyp galaretkę fioletową. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlej do otworów w jasnym biszkopcie. Odstaw do stężenia.

6. Galaretki czerwone rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudź. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta posmaruj pozostałą masą budyniową i posyp wiórkami kokosowymi.