Sposób przygotowania:
Tort Biedronka
Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia, a na końcu mąkę i delikatnie mieszamy. Szykujemy 2 miski – jedną większą a drugą mniejszą. Wlewamy połowę ciasta do misek po trochu, resztę ciasta mieszamy z kakaem i dolewamy na wierzch do misek. Wcześniej oczywiście miski smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Pieczemy.Masa: Robimy masę do tortu z torebki lub z własnego przepisu, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy soku z buraków i zapach rumowy. Druga zostaje biała.Masa na wierzch biedronki: 1 łyżka masła, 1-2 łyżki soku z czerwonych buraków (gotujemy startego buraka w małej ilości wody) lub czerwony barwnik spożywczy, cukier puder – ok 20 dkg 2 łyżki mąki Masło z wodą z buraka zagotowujemy, dodajemy mąkę i mieszamy (tak jak na ciasto na ptysie). Następnie dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i zagniatamy aż powstanie masa o konsystencji plasteliny. Wkładamy do lodówki. Możemy sobie przygotować taką masę dużo wcześniej w dwóch kolorach – czerwoną i zieloną na trawkę. Wyjmujemy biszkopt z misek. Po wystygnięciu przekroić na 3 części z jednej i tak samo z drugiej miski. Te same miski wykładamy folią i układamy krążki biszkoptu nasączamy sokiem z czerwonej porzeczki i przekładamy najpierw białą masą, kładziemy trochę owoców z galaretką, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy różową masą i znów nasączamy i tak do końca. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy, układamy na tacy ozdobnej, lub wykładamy folią aluminiową. Ciasta przykrywamy rozwałkowaną bardzo cienko masą. Najlepiej wałkować ciasto włożone między folię żeby nie przylepiło się do wałka. Przyozdabiamy według własnej fantazji. Kropki można zrobić z chrupek czekoladowych, czujki ze słomek i nadziać chrupki. wokoło robimy trawkę i gotowe. Dzieci były zachwycone a zarazem zdziwione że będą jedli biedronkę.
marietta