Sposób przygotowania:
Sernik Biedronka1. Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka cały czas miksując dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać
i dodać czerwony barwnik. Przełożyć do okrągłe formy o średnicy 26m wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut a następnie wystudzić.
2. Masa stracciatella
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek waniliowy. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
3. Dwie jagodowe galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, wylać
do formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej folią spożywczą
i pozostawić do stężenia (w celu uzyskania ciemnego koloru galaretki dodać niewielką ilość czarnego barwnika). Po tym czasie wyciąć kieliszkiem kropki oraz pozostałe elementy biedronki. Dwie truskawkowe galaretki rozpuścić
w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej a następnie na folii aluminiowej uformować kształt oczu i wstawić do lodówki.
4. Składanie sernika
Biszkopt przełożyć do tortownicy, wylać masę stracciatella, wstawić
do lodówki na około 30 minut. Następnie ułożyć kropki oraz pozostałe elementy biedronki, wylać wystudzoną, lekko tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu oczy biedronki.
misia5
Jagoda.L
sammakko
zbysiowa
EwelinaP
LauraLaura