czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Biedronka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To bardzo smaczne i ciekawe ciasto, które, jak sama nazwa mówi, przypomina biedronkę.

Biedronka

Składniki:

Biedronka

 

 

  • Ciemne ciasto:
  • 3 jajka,
  • szkl. gęstej śmietany,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • łyżeczka sody.

 

 

  • Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa,
  • 1 op. biszkoptów.

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biedronka
1. Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.

2. Białka ubic. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzec z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach i połaczyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.

3. Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotowac i ostudzić. Margarynę utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

4. Przygotowac galaretke wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.