Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe i orzechowe z masą
Przygotować ciasta biszkoptowe i orzechowe
Ciasto orzechowe:
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier po trochu cały czas ubijając. Do piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po trochu mieszając delikatnie szpatułką. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie i olej , wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach do efektu suchego patyczka. Wystudzić ciasto i przekroić na dwa blaty.
Tak samo przygotować ciasto biszkoptowe tylko bez orzechów i oleju.
Masa brązowa:
Śmietanę 30 ubić z cukrem, dodać tężejącą żelatynę i na końcu dodać kakao, wymieszać i schłodzić. Posmarować pierwszy blat ciasta orzechowego i na masę położyć ciasto biszkoptowe. Następnie posmarować masą białą ze śmietany i serka mascarpone i na to położyć drugi blat ciasta orzechowego i na wierzch znowu biała masa.
Udekorować zmielonymi orzechami włoskimi i kawałkami czekolady.
Ciasto orzechowe:
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier po trochu cały czas ubijając. Do piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po trochu mieszając delikatnie szpatułką. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie i olej , wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach do efektu suchego patyczka. Wystudzić ciasto i przekroić na dwa blaty.
Tak samo przygotować ciasto biszkoptowe tylko bez orzechów i oleju.
Masa brązowa:
Śmietanę 30 ubić z cukrem, dodać tężejącą żelatynę i na końcu dodać kakao, wymieszać i schłodzić. Posmarować pierwszy blat ciasta orzechowego i na masę położyć ciasto biszkoptowe. Następnie posmarować masą białą ze śmietany i serka mascarpone i na to położyć drugi blat ciasta orzechowego i na wierzch znowu biała masa.
Udekorować zmielonymi orzechami włoskimi i kawałkami czekolady.
slodkieokruszki