Sposób przygotowania:
Ciasto tajemniczy ogródPieczenie biszkoptów
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
Biszkopt ciemny. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie musu
Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę około 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
Przygotowanie masy z serków
Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.
Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki.