Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3168]

Ciasto orzechowo-makowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto biszkoptowe z wkładką orzechowo-makową jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Gdy ciasto podajemy dzieciom do śmietany nie dodawać likieru.

Ciasto orzechowo-makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo-makowe

 

  • Ciasto:
  • 9 jajek
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml likieru adwokat
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-makowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Do pozostałego ciasta wsypać zmielony mak i połowę orzechów, wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o takich samych wymiarach jak ciasto jasne i upiec. Krem: Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Połączyć z płynną żelatyną i likierem. Upieczone jasne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie blaty skropić ponczem, przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać pozostałymi orzechami.
Ciasto orzechowo-makowe
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę
Ciasto orzechowo-makowe
Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po 1 żółtku
Ciasto orzechowo-makowe
Śmietanę z cukrem pudrem żelatyną i likierem ubić
Ciasto orzechowo-makowe
Przełożyć ciasto posmarować kremem posypać mielonymi orzechami