Sposób przygotowania:
Ciasto "Morelka z budyniem"Przygotowanie ciasta i moreli:
Mąkę wsypać do miski, dodać drobno pokrojoną margarynę, sól oraz cukry.
Całość zagnieść ręcznie na jednolite ciasto.
Podzielić je na 2 części, jedną z nich włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na 40 minut.
W tym czasie morele umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pozbawić pestek.
Przygotowanie budyniu:
Budynie rozmieszać w 250 ml mleka. Drugą część mleka zagotować.
Do gotującego się na wolnym ogniu mleka stopniowo, ciągle mieszając wlewać budynie.
Mieszać, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta:
Blachę o średnicy 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i ręcznie wylepić nim dno formy.
Wyłożyć morele (skórką do góry).
Wykładanie masy budyniowej:
Wierzch moreli posmarować obficie budyniem.
Pieczenie ciasta:
Wyjąć ciasto z zamrażarki, połowę zetrzeć na wierzch moreli na grubych oczkach, drugą połowę wyłożyć palcami, tak by wszystkie owoce były pokryte ciastem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut na rumiano. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!
ewaeu