Sposób przygotowania:
Bułeczki z borówkamiPrzygotowanie ciasta drożdżowego
Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od wymieszania ricotty z mlekiem. Stopniowo dodajemy olej, cukier, jajko i pokruszone drożdże. Na koniec dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Przygotowanie buleczek
Ciasto ponownie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku nakładamy kilka borówek, pół łyżeczki cukru, zlepiamy ciasto.
Pieczenie buleczek
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Bułeczki wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem.
Pieczemy ok. 15-20 minut.
SylaUla