andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwy i szybki biszkopt z jabłkami i płatkami migdałowymi!

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

  • Na biszkopt
  • 5 jaj
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 i pół szklanki maki pszennej
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyzeczki octu
  • 1/3 budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju

 

  • oraz
  • 1 kg. jabłek
  • 1 duża paczka płatków migdałowych
  • margaryna i bułka tarta do posmarowania blaszki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Robimy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek ,do żółtek dodajemy ocet i mieszamy widelcem , białka posypujemy szczypta soli i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i cukier puder razem miksujemy.KONIEC MIKSOWANIA
Dalej wmieszamy wszystko łyzką- do białek i cukru dodajemy żółtka z octem ,dalej wolno wsypujac przesianą make z proszkiem do pieczenia a następnie delikatnie łączymy z budyniem i olejem. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blaszki o wym.26na 38 cm. na ciescie układamy obrane i pokrojone na czastki jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na 170 180% na około 50min. SMACZNEGO!