mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsze od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem :)

Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami

 

  • Składniki na formę 20 x 25 cm:
  • 7 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mrożonych malin
  • 1/2 szkl. mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec miksowania stopniowo dodaję cukier i dalej miksuję. Dodaję do piany żółtka, po jednym dalej ubijając. Następnie wlewam olej, miksuję. Mąkę z proszkiem przesiewam, dodaję do ciasto i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Ciasto wylewam do formy o wymiarach 25 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta kładę zamrożone (nie rozmrażam ich wcześniej) maliny i jagody. Piekę w 170ºC około 45 - 60 minut (aż do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypuję ciasto cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami
Na ciasto wylane do formy wykładam mrożone owoce - nie rozmrożone
Ciasto biszkoptowe z jagodami i malinami
Po upieczeniu studzę ciasto i posypuję cukrem pudrem