miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękki biszkopt i soczysty, mandarynkowy krem.

Ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej przesianej
  • 2 łyżki oleju

 

  • Krem mandarynkowy:
  • 6 małych lub 4 duże mandarynki
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowy
Ciasto: jaja zmiksować z cukrami w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Miksować, aż masa zwiększy swoją objętość około czterech razy. Następnie zdjąć z kąpieli wodnej. Dodać olej, wodę i mąkę- wszystko partiami, powoli miksując. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i piec w 170 stopniach około 30 minut. Krem: Mandarynki sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę. Obrane mandarynki zmiksować blenderem, przełożyć do miski. Dodać skórkę, jaja, masło i cukier. Miskę umieścić w kąpieli wodnej. Mieszając od czasu do czasu, gotować, aż całość zgęstnieje (około 40 minut). Powstały krem można przetrzeć przez sito- jeżeli ktoś nie chce mieć drobinek mandarynek. Ja tego nie robiłam. W gorącym kremie rozmieszać galaretkę i ewentualnie dosłodzić. Krem wystudzić i gdy zacznie tężeć, wyłożyć go na odwrócone ciasto.
Ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowy
Przed podaniem warto oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

biszkopt