Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodkie i lekkie ciasto ze śliwkami.

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

 

  • ciasto:
  • 6 białek +2 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 85g masła roztopionego
  • 100g mąki pszennej
  • 140g cukru
  • 600g śliwek dowolnej odmiany
  • do posypania:
  • 1 łyżka cukru i 1/2 cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Żółtka ubić ze 140g cukru na puch, pianę z białek ubić na sztywno i dodatkiem 2 łyżek cukru. Małą porcję piany połączyć delikatnie z masą z żółtek i cukru, następnie dodać stopniowo masło oraz przesianą mąkę. Całą masę wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Przełożyć całość do wysmarowanej masłem formy o wym. 25x30cm. Na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonych i wypestkowanych śliwek. Posypać wierzch cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec ok. 55-60 min. w 180st. C.
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Ułożyć śliwki na wierzchu ciasta biszkoptowego.
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Posypać powierzchnię ciasta cukrem i cynamonem.