peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciasto błyskawica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i szybkie ciasto z korzenną nutą

Ciasto błyskawica Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto błyskawica

 

  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara

 

  • 1 jajo

 

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki sody

 

 

  • 1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego
  • 170 g duszonych jabłek ze słoika

Sposób przygotowania:

Ciasto błyskawica
Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Jeśli użyjesz standardowej blachy do ciast czas pieczenia wyniesie około 45 minut.
Ciasto błyskawica
Ciasto błyskawica - pyszny korzenny placek
Ciasto błyskawica
Ciasto błyskawica - pyszny korzenny placek