Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ubić pianę z białek, dodać cukier, do żółtek, dodać mąkę i 1/2 łyżeczki do pieczenia. Wszystko ubić na masę biszkoptową

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 budynie śmietankowe

 

  • Masa kokosowa:
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem
Ubić pianę z białek, dodać cukier, do żółtek, dodać mąkę i 1/2 łyżeczki do pieczenia. Wszystko ubić na masę biszkoptową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 15 minut.



Na 3 szkl. soku z brzoskwiń ugotować budyń, dodajemy kostkę z brzoskwiń. Dodajemy masę budyniową do podpieczonego ciasta. Na masę brzoskwiniową wykładamy masę kokosową: gotujemy margaryna, wodę i cukier, zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórka kokosowe i dodajemy jajko. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut, tak aby kokos się lekko zrumienił. Smacznego.