Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ciasto brzoskwinka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodkie ciasto z makiem z masa budyniową z kawałkami owoców. Delikatne w smaku ,rozpływające się w ustach.

Ciasto brzoskwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto brzoskwinka

 

  • BISZKOPT;

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Placek wierzchni

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki maku

 

 

  • MASA:

 

 

 

 

  • Do nasączenia biszkoptu:
  • Sok z cytryny plus 1/2 szklanki przegotowanej wody oraz 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwinka
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy do nich żółtka ,mąkę oraz proszek do pieczenia oraz mak . Przelewamy do blachy 32 x 25 cm i pieczemy 20 minut w temp 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.Placek wierzchni; Ubijamy białka dodając cukier puder. łączymy je z żółtkami i makiem . Pieczemy w takiej samej formie jak biszkopt tylko ,że 15 minut. Przechodzimy do robienia masy budyniowej: Z brzoskwiń odlewamy sok . Dolewamy do niego tyle wody by były 2 szklanki. Jedna szklankę wlewamy do garnka w drugiej mieszamy mąkę i proszek budyniowy.Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy budyń . Studzimy. Margarynę ucieramy i kolejno dodajemy do niej budyń . Międzyczasie kroimy brzoskwinie w drobną kostkę i łączymy je z masą . Biszkopt nasączamy ponczem ,wykładamy masę z owocami i przykrywamy drugim ciastem. Chłodzimy w lodówce .
Ciasto brzoskwinka
Pieczemy biszkopt który jest podstawą ciasta.
Ciasto brzoskwinka
Przygotowujemy masę budyniową z owocami.
Ciasto brzoskwinka
Pieczemy drugi blat który dopełni nam smaku.
Ciasto brzoskwinka
Wystarczy przełożyć ciasta by uzyskać smaczny efekt.