ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta.

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • margaryna miękka 15 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • olejek migdałowy 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 2 szklanki,
  • buraki ugotowane drobno starte 1 szklanka,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 1/2 łyżeczki,

 

  • dżem wysokosłodzony z czarnej porzeczki 250 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

ETAP 1:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem
Ciasto zrobić przy p[omocy miksera lub w robocie.

Jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być.

ETAP 2:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem
Buraki ugotowane mozna również zmiksowac blenderem.

Dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem
Ciasto ma piekny kolor,szkoda,że po upieczeniu koloru brak.

Forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką.

ETAP 4:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić.

ETAP 5:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

Zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć.

ETAP 6:

Ciasto buraczkowe przekładane dżemem

Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.