kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

ciasto całe czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ciekawe troszkę inne ciasto pełne czekolady

ciasto całe czekoladowe

Składniki:

ciasto całe czekoladowe

 

  • 50 czekolady(np gorzkej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kakao ( rozpuszczone w łyżce mleka)
  • 5 jaj
  • 5 białek
  • 30 dkg cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

ciasto całe czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić z 150 g cukru pudru. Żółtka utrzeć do białości dodawać do nich po lyżce ubitych białek , delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę kakao i startą czekoladę dodac do masy i delikatnie wymieszać. Blachę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Piec w 170 *C ok 35-40 min. Zimny biszkopt przekroić na dwie równe częśći . Białka z dodatkiem 100 g cukru przez ok 5 min w kapieli wodnej , zdjąć z ognia i dalej miksować dodając pozostały cukier i kakao rozpuszczone w mleku, aż powstanie sztywna piana. Pierwsze ciasto posmarować połową masy , przykryć drugim płatem na wierzch rozsmarować resztę masy. Posypać wiórkami czekolady. Schłodzić

Tagi:

czekolada