Ciasto Cappucino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealne ciasto do porannej kawki :)

Ciasto Cappucino

Składniki:

Ciasto Cappucino

 

 

 

  • Polewa:
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

 

  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappucino
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do białek mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
Piec 30 minut w temp. 180 st.

Krem:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance rozmieszać maki i cappucino. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając aż zgęstnieje, zagotować i odstawić. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.

Polewa:
Polewę przyrządzić łącząc wszystkie składniki i podgrzewając. Zagotować i lekko ostudzić.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część biszkoptu wyłożyć masę i przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość polać ciepłą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.