Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto capuccino z kremem na mleku w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne ciasto. Biszkopty maczane są w kawie capuccino. Masa tak dobra, że wszyscy byli chętni do oblizywania miski. Blaszka 25x35.

Ciasto capuccino z kremem na mleku w proszku

Składniki:

Ciasto capuccino z kremem na mleku w proszku

biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek cappuccino zalane szklanką gorącej wody;

masa:

  • 2,5 szklanki mleka w proszku,
  • 80 dag serka homogenizowanego naturalnego,
  • szklanka cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki żelatyny;
  • 50 dag biszkoptów, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła.

dodatkowo:

  • 50 dag biszkoptów,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto capuccino z kremem na mleku w proszku
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy powoli do masy. Mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny (180 stopni C).

Upieczone ciasto nasączamy kawą. 1/3 zostawiamy do biszkoptów. Jajko ucieramy z żółtkami i cukrem na puszysto. Dodajemy masło, dalej miksujemy. Dokładamy mleko (w proszku) i serek. Żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody łączymy z masą. Wykładamy na biszkopt.

Przykrywamy biszkoptami. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.