Sposób przygotowania:
Cappucino
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka i zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy, kawę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią formę do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę, połowę porcji mleka zagotować z dodatkiem cukru i masła, a następnie na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z pozostałym mlekiem. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, na dwie równe części, po czym wyłożyć na spód ciasta gorący budyń, pozostawiając kilka łyżek masy na wierch placka. Następnie masę przykryć drugą połową ciasta, a potem rozsmarować pozostały budyń na wierzchu placka. Tak przygotowane ciasto pozostawić, aby budyń z wierzchu ostygł. Ze składników na polewę, czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko oraz masło i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, a następnie polać polewą wierzch placka.
Dorota0309
Joanna109