Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sernik z biszkoptami i cappucino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie ciasto dla gości i na niedzielę.

Sernik z biszkoptami i cappucino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z biszkoptami i cappucino

 

  • 6 sztuk jaja,
  • 1/2 szklanki cappucino,
  • 1/2 szklanki syrop cukrowy( z wody i cukru),
  • 1/2 opakowania Biszkopty,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 20 dag serek homogenizowany,
  • 2 sztuki żółtka jaj,
  • 1 łyżka cukier puder,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 200 ml kremówka,
  • 2 łyżeczki żelatyna,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik z biszkoptami i cappucino
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy biszkopt przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę schłodzoną uprzednio w lodówce ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Żółtka jaj ucieramy z serkiem homogenizowanym, dodając po łyżce kremówki. Następnie dodajemy żelatynę i cukier waniliowy. Upieczony i ostudzony biszkopt musimy przekroić na dwa blaty, układamy w blaszce i nasączamy dość dobrze cappucino. Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Biszkopty namaczamy w syropie cukrowym( woda wymieszana z cukrem) i układamy na masie. Następnie przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Ciasto na wierzchu polewamy polewą czekoladową.
Sernik z biszkoptami i cappucino
Sernik z biszkoptami i cappucino