Sposób przygotowania:
Ciasto cebulowe z boczkiem
Do mąki dodajemy żółtko, solimy, obkładamy kawałkami zimnego masła, siekamy nożem, dodajemy 75ml zimnej wody i zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i na 45 min wkładamy do lodówki. Obieramy cebulę i czosnek. Cebule kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Pokrojony w kostke boczek przesmażamy na patelni, lekko rumieniąc. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, solimy. Dodajemy czosnek, posypujemy łyżką mąki i chwile smażymy . Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę mieszamy z jajkami i żółtkiem, dodajemy musztardę i przyprawy, zalewamy ciepłą cebulę. Ciasto rozwałkowujemy na placek śr. ok .30cm i wykładamy nim spód i boki tortownicy. Spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy masę cebulową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200stopni C. Pieczemy ok. godziny.