Sposób przygotowania:
Ciasto chałwowe.
Na początku zajmiemy się ciastem. Jaka należy wyparzyć, oddzielić żółtko od białek. Do wysokiego naczynia wlać żółtka i utrzeć je z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko ze sobą dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę i lekko mieszamy z ciastem. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewamy ciasto i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby zrobić masę należy utrzeć miękkie masło, następnie dodać żółtko i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić pianę z białka i delikatnie połączyć z resztą masy. Na koniec do tak przygotowanej masy dodajemy po 1 łyżce chałwy i ucieramy, aż do wyczerpania składników, ucierać na jednolitą masę. Masę wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Wierzch można posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi.