migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto chałwowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chałwowiec to ciasto dla miłośników chałwy. Słodka chałwa jest składnikiem kremu na bazie budyniu. Polecam proste i pyszne ciasto.

Ciasto chałwowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto chałwowiec

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem chałwowy

  • 2 budynie waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka )
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 200 g miękkiego masła

 

  • oraz
  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowiec
Biszkopt

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodac żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.

Krem chałwowy

Odlać szklankę mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko sie zagotuje wlać rozmącony proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać chałwę i dokładnie zmiksować.

Złożenie ciasta

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułozyc na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem najlepiej wcześniej wystawić z lodówki.
Ciasto chałwowiec
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodac żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto chałwowiec
Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Ciasto chałwowiec
Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić.
Ciasto chałwowiec
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułozyc na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem.