kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z kremem ananasowym. Krem zrobiłam z budyniu ugotowanego na soku ananasowym i masła oraz cukru. Polecam.

Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym

Na biszkopt :

  • 3 jajka
  • 3 łyżki z czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki z czubkiem mąki
  • 1łyżka płaska gorzkiego kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem ananasowy :

  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 150 gram masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu ( 0,5 l )
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody

Na poncz :

  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto :

  • tortownicy o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Wsypujemy kakao i wlewamy olej i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. Biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy. Puszkę z ananasem otwieramy i przelewamy na sitko, odsączamy z płynu.
Następnego dnia przygotowujemy krem :
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ananas kroimy w kosteczkę. Biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na poncz mieszamy i nasączamy biszkopt.
Z soku ananasowego, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Do ciepłego budyniu dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i żelatynę, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Do miski wkładamy jajka i cukry, miksujemy.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Do ubitych jajek dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Dolewamy olej i wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Do ugotowanego budyniu dodajemy masło, miksujemy.
Kakaowy biszkopt z kremem ananasowym
Do budyniu dodajemy żelatynę i pokrojonego ananasa.