czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pączki z masłem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, pulchniutkie pączki s niezastąpione w Tłusty Czwartek, a do tego nadziane masłem orzechowym smakują wspaniale :)

Pączki z masłem orzechowym

Składniki:

Pączki z masłem orzechowym

 

  • na 9 średnich pączków:
  • 35 dkg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka octu
  • zaczyn:
  • 25 g drożdży + 1 łyżeczka cukru pudru + 1 łyżka mąki + 1/4 szklanki mleka
  • nadzienie:
  • masło orzechowe

Sposób przygotowania:

Pączki z masłem orzechowym
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i mąką, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajka i ciepłe mleko, połączyć wszystkie składniki i dodać rozpuszczone masło i ocet, wyrobić gładkie, dosyć luźne ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Porcje wrośniętego ciasta nabierać ręką, na każdą nakładać łyżeczkę masła orzechowego, sklejać i układać na posypanej mąką tacce.

Przykryć ściereczką na około 15-20 minut, a następnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, odwracać i z drugiej strony smażyć odkryte. Wyciągać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego :)

Tagi:

pączki