Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę,dodać pozostałe składniki.
Wymieszać a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na placek i wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 24/40 cm.
Na ciasto rozsmarować mus jabłkowy.
Całość przykryć drugim również rozwałkowanym plackiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika lekko przestudzone
posypać cukrem pudrem.
Zamiast musu jabłkowego możemy obrać jabłka , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodając cukier do smaku oraz cynamon.
W razie nadmiaru soku , sok odcisnąć.
Wtedy zamiast musu jabłkowego rozprowadzić starte odciśnięte z nadmiaru soku jabłka.
Wymieszać a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na placek i wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 24/40 cm.
Na ciasto rozsmarować mus jabłkowy.
Całość przykryć drugim również rozwałkowanym plackiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika lekko przestudzone
posypać cukrem pudrem.
Zamiast musu jabłkowego możemy obrać jabłka , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodając cukier do smaku oraz cynamon.
W razie nadmiaru soku , sok odcisnąć.
Wtedy zamiast musu jabłkowego rozprowadzić starte odciśnięte z nadmiaru soku jabłka.
gusia1000