Sposób przygotowania:
Ciasto "Chatka"
Twaróg mieszamy z miękkim masłem, cukrem, zapachem do ciast i żółtkami. Wyrabiamy jednolitą masę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao. Na tacy rozciągamy folię aluminiową, tak aby wystawała za tacę. Na foli układamy trzy rzędy herbatników (położonych poziomo). Ciastka muszą ściśle do siebie przylegać. Na tak ułożone ciastka nakładamy masę kakaową. Na tą masę układamy kolejną warstwę herbatników, które muszą się dokładnie pokrywać z pierwszą warstwą. Na herbatniki nakładamy jasną masę serową. Cały sekret tego ciasta tkwi w jego odpowiednim złożeniu: w tym celu chwytamy wystające zza tacy brzegi foli aluminiowej i stawiamy domek. Podstawą domku jest środkowy rząd herbatników, natomiast bokami dachu są dwa skrajne rzędy. Postawiony domek ściągamy folią i wkładamy do lodówki, aby się zsiadł. Po 2-3 godzinach przygotowujemy polewę. Do rondelka wrzucamy masło, kakao, cukier i zagotowujemy wszystko na małym ogniu. Jeśli trzeba dodajemy trochę wody. Gorącą polewą polewamy dokładnie ciasto i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu polewy ciasto nadaje się do podania.
Ciasto robi się naprawdę szybko, a co najważniejsze smakuje każdemu. Proszę tylko uważać podczas wybierania odpowiedniego sera. Do tego ciasta nie nadaje się ser przeznaczony na sernik – jest po prostu za rzadki. Najlepiej użyć twarogu w kostkach.
Ciasto robi się naprawdę szybko, a co najważniejsze smakuje każdemu. Proszę tylko uważać podczas wybierania odpowiedniego sera. Do tego ciasta nie nadaje się ser przeznaczony na sernik – jest po prostu za rzadki. Najlepiej użyć twarogu w kostkach.