Sposób przygotowania:
Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja
W garnku zagotować 3/4 mleka. W pozostałej części wymieszać budynie ( ewentualnie dodać troszkę cukru ). Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i gotować budyń do zgęstnienia. Zakryć dokładnie budyń w garnku i wystudzić. Słodycze wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować je.
Utrzeć miękkie masło, potem do masła dodawać porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników. Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.
Ubić na sztywno białka dodając cukier. Potem dodając po jednym żółtku i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać ciasto.Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Biszkopt piec przez 40 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, i przekroić go na dwa placki.
Na do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt. Potem położyć pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć na biszkopcie połowę masy. Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.
Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Kroić najlepiej w kostkę.
Utrzeć miękkie masło, potem do masła dodawać porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników. Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.
Ubić na sztywno białka dodając cukier. Potem dodając po jednym żółtku i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać ciasto.Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Biszkopt piec przez 40 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, i przekroić go na dwa placki.
Na do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt. Potem położyć pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć na biszkopcie połowę masy. Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.
Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Kroić najlepiej w kostkę.