smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasto "Cycki Murzynki"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto o śmiesznej nazwie, ale bardzo smaczne. Jest to znany przepis od dawna, ale od czasu do czasu ciasto to piekę.

Ciasto "Cycki Murzynki" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto "Cycki Murzynki"

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka
  • 50 g masła

 

  • Dodatkowo
  • biszkopty
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Cycki Murzynki"
Ciasto Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki kokosowe , proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 40 minut. Krem do garnuszka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń,mąkę i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z budyniem . Pozostałą część mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mieszankę jajeczną stale mieszać. Gotować do zgęstnienia. Wystudzić budyń, a następnie masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, a następnie poukładać biszkopty. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło i mleko . Połączyć. Polać biszkopty , a na każdym ułożyć jedną rodzynkę. Schłodzić ciasto.
Ciasto "Cycki Murzynki"
Ciasto Cycki Murzynki