Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z mieszanką keksową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto z mieszanką keksową i skórką pomarańczową jest smaczne i aromatyczne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto z mieszanką keksową

Składniki:

Ciasto z mieszanką keksową

 

  • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 50 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag mieszanki keksowej+ łyżka mąki
  • szczypta soli
  • Pozostałe produkty
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z mieszanką keksową

ETAP 1:

Ciasto z mieszanką keksową
Masło zmiksować z żółtkami i połową cukru.

Masło z połową cukru utrzeć na pianę dodając po 1 żółtku.

ETAP 2:

Ciasto z mieszanką keksową
Powstałą masę maślaną połączyć z mąką i mlekiem.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do powstałej masy ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.

ETAP 3:

Ciasto z mieszanką keksową
Ciasto wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.

ETAP 4:

Ciasto z mieszanką keksową
Mieszankę keksową i skórkę z pomarańczy wymieszać z ciastem.

Mieszankę keksową i skórkę kandyzowaną obtoczyć w łyżce mąki. Połączyć z ciastem, dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto z mieszanką keksową

Gotowe ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej o wymiarze 32/8 cm. Piec w temp 170 stopni około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowym.