milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto najlepiej polać lukrem zrobionym z cukru pudru

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • kieliszek wódki, 2,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku, 2 łyżki oliwy, bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
1 mało ze szklanką cukru należy utrzeć mikserem, dodać kolejno 6 żółtek. Białka zostawić do ubicia. Otrzeć skórkę z cytryny, dodać sok z cytryny i kieliszek wódki i ucierać. następnie dodać 2,5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku i 2 łyżki oliwy. wszystko dobrze utrzeć. Ubić pianę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do podłużnej foremki wysypanej bułką tartą. Piec 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

tarta