iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto powinno powstać w lodówce przez kilka godzin aby dobrze przeszło smakami swoich składników. Jest proste w wykonaniu.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka octu,
  • 2 cytrynowe galaretki,
  • 1 budyń+szklanka cukru,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • kostka masła,
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej,
  • paczka delicji brzoskwiniowych,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać proszek i ocet, wymieszać poczekać aż wyrośnie, stopniowo dodawać żółtka do białek, cały czas mieszamy dodajemy mąki i proszek, mieszamy mikserem, wykładamy na prostokątną blachę 20*30, pieczemy pół godz w temp. 170 stopni, studzimy dzielimy na dwie części. nasączamy herbatą z sokiem z cytryny. Gotujemy budyń na mleku z cukrem, studzimy mieszamy z masłem, dodajemy kawę, mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę masy, nakładamy drugi biszkopt, wykładamy resztę masy, układamy brzoskwinie oraz delicje, zalewamy tężejącymi galaretkami cytrynowymi.

Tagi:

kawa