Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cytrynowe ciasto... najlepsze. Polecam :)

Ciasto cytrynowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 4/5 szklanki cukru)
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 cytryn (na tarce z drobnymi oczkami)
  • SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Cytryny sparzamy wrzątkiem następnie skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do skórki dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, jogurt ze śmietaną, olej i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli krótko mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60 minut. Wystudzone lukrujemy. PRZYGOTOWANIE LUKRU: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać.* zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka" ** robiłam z podwójnej porcji dlatego na zdjęciu jest większa keksówka
Ciasto cytrynowe
Łączymy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Ciasto cytrynowe
Do składników mokrych dodajemy składniki suche i krótki mieszamy .
Ciasto cytrynowe
Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 60 minut w 180 stopniach