Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto cytrynowe z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z białek jest puszyste i delikatne

Ciasto cytrynowe z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowe z białek

 

  • 1/2 szkl białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z białek
Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do sztywno ubitej piany wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać aromat, olej i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 15-20 minut.
Ciasto cytrynowe z białek
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
Ciasto cytrynowe z białek
Obie mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać
Ciasto cytrynowe z białek
Wsypać do piany z białek, delikatnie wymieszać
Ciasto cytrynowe z białek
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika