basiacierocka

basiacierocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

ciasto cytrynowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smakowite ciasto o zapachu cytrynowym

ciasto cytrynowe z migdałami

Składniki:

ciasto cytrynowe z migdałami

 

  • 250g maki krupczatki
  • jajko
  • 1 zółtki
  • sól
  • 150g masła
  • 20dk zmielonych mogdałów
  • 15dk cukru pudru
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • masło
  • 50g grysiku migdałowego

Sposób przygotowania:

ciasto cytrynowe z migdałami
przesiana mąke wysypac na stolnice zrobić w srodku dołek i dodac całe jajko żółtko i sól na bokach kładziemy kawałki masła
wszystko razem eyrabiamy na ciasto i odstawiamy na około 40-50 minut
w między czasie przygotowujemy nasze nadzienie
do miski wsypać mielone migdały , cukier skórkę z cytryny i sok wszystko dokłądnie mieszamy
po 50 minutach ponownie wygniatamy nasze ciasto i rozwałkowujemy je na dwa okrągłe placki ( tu tez zalezy jaa mamy formę)jeden placek kładziemy na dno wysmarowanej formy i podwijamy brzegi na 2 cm rozsmarowujemy nadzienie i przykrywamy drugim plackiem dobrze ale delikatnie przygniatamy
grórny placek nakłómay w kilku miejscach i posypujemy migdałami i polewamy roztopinonym masłem

Tagi:

jajko jajka mak