Ciasto z rabarbarem na wiele sposobów
Rabarbar jest dosyć specyficznym warzywem, które ma słodko-kwaśny smak. Wielu kojarzy się on ze smakiem dzieciństwa i piciem kompotu z rabarbaru, który doskonale orzeźwiał w upalne dni. Łodygi rabarbaru idealnie sprawdzają się także do różnych wypieków.
Przeczytaj jak przygotować rabarbar do ciasta.
Wiele osób nie wie jak się obejść z tym niezwykle wartościowym produktem, ale nie należy się zrażać – to nic trudnego! Rabarbar przed użyciem należy dokładnie umyć. Młode warzywo, które pojawia się już z początkiem kwietnia, możesz wykorzystać od razu po umyciu, natomiast starsze łodygi opłucz z piasku i obierz.
Jeśli nie wiesz jak obrać rabarbar, zapoznaj się z naszym artykułem – tam znajdziesz prostą metodę na pozbycie się twardych włókien z łodyg.
Rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów – zrób z niego kompot, dżem, albo wytrawną tartę. Najczęściej jednak wybiera się go do słodkich wypieków. Co można zrobić z rabarbaru? Pomysłów jest sporo. Zaczynając od klasycznego ciasta drożdżowego z rabarbarem, po tartę, ciasto jogurtowe z rabarbarem, ciasto kruche. Możesz dodać do niego budyń, bezę lub połączyć z innymi owocami, a wszystko na koniec obsypać sowicie maślaną kruszonką!
Zobacz jak zrobić kruszonkę i wykorzystaj ją, aby upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
fot. Adobe Stock
Dlaczego warto jeść rabarbar?
Rabarbar prócz orzeźwiających doznań smakowych, dostarczy ci cennych składników mineralnych oraz witaminy C i błonnika pokarmowego, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Rabarbar poprawia stan skóry i włosów, dzięki zawartości witamin A i E. Jest również niskokaloryczny, więc mogą go spożywać osoby dbające o linię i delektować się nim bez wyrzutów sumienia
Zapraszamy do korzystania z naszej bazy wyselekcjonowanych 21 przepisów na ciasto z rabarbarem!