Książka kucharska Desery i ciasta z rabarbarem

Wszyscy uwielbiamy ciasta z rabarbarem - kruche i drożdżowe, z kruszonką lub bez. Rabarbar sprawdza się jako dodatek do potraw, ale też jako główny ich składnik. Ciasta, kompoty, sorbety i musy, torty, serniki i tarty – dla każdego coś dobrego, z rabarbarem w różnych odsłonach!

Desery i ciasta z rabarbarem
fot. Adobe

Sposobów na jego przyrządzenie są tysiące. Wszyscy uwielbiamy ciasta z rabarbarem - kruche czy drożdżowe. Rabarbar to warzywo, które bardzo dobrze sprawdza się w deserach.
 

Rabarbar - warzywo, które jest w modzie!


Rabarbar to warzywo, które kiedyś było zupełnie niedoceniane, ale sytuacja ta całkowicie się zmienia. Smakołyk ten znajdziemy niemal na każdym straganie!

Najsmaczniejsze jest między kwietniem a czerwcem. Kupując go, należy wybierać łodygi jędrne i twarde, bez mechanicznych uszkodzeń i przebarwień.

Kompot z rabarbaru, ciasto rabarbarowe, konfitury to tylko kilka z licznych propozycji zastosowania rabarbaru w kuchni. To popularne warzywo śmiało wykorzystać można do sosów, dań mięsnych, surówek i sałatek- eksperymentowanie bowiem, z tym warzywem to doskonały sposób na poznanie nowych doznań smakowych!
 

Dlaczego warto jeść rabarbar?


Rabarbar prócz orzeźwiających doznań smakowych dostarcza nam cennych składników mineralnych oraz witaminy C i błonnika pokarmowego, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Jest również niskokaloryczny, wiec przyrządzonymi z niego lekkimi deserami możemy delektować się bez obaw i wyrzutów sumienia.

Zapraszamy do korzystania ze skarbnicy naszych przepisów zawartych w tej książce kucharskiej!