bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Ciasto z rabarbarem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. W sezonie rabarbarowym robię takie obowiązkowo.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe na 3/4 litra
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i budyniem

ETAP 1:

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki , zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 20 minut.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki , zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 20 minut.

ETAP 2:

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy na formę

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą dajemy na około godzinę do zamrażarki.

ETAP 3:

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto na formie nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

Ciasto na formie nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

ETAP 4:

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Z rabarbaru odlewamy powstały sok i rozkładamy go na cieście.

Z rabarbaru odlewamy powstały sok i rozkładamy go na cieście.

ETAP 5:

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Gorący budyń wykładamy na rabarbar.

Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i na kipiące wlewamy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i gorący wykładamy na rabarbar.

ETAP 6:

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na grubym tarku na budyń.

ETAP 7:

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

ETAP 8:

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.