Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i budyniemETAP 1:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki , zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 20 minut.
ETAP 2:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą dajemy na około godzinę do zamrażarki.
ETAP 3:
Ciasto na formie nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
ETAP 4:
Z rabarbaru odlewamy powstały sok i rozkładamy go na cieście.
ETAP 5:
Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i na kipiące wlewamy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i gorący wykładamy na rabarbar.
ETAP 6:
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na grubym tarku na budyń.
ETAP 7:
Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
ETAP 8:
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.