misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ciasto cytrynowo - migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Orzeźwiające ciasto z pyszną nutka migdałową

Ciasto cytrynowo - migdałowe

Składniki:

Ciasto cytrynowo - migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo - migdałowe
Do mąki dodać miękkie masło, żółtka, białko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę. Z cytryn wycisnąć sok, z jednej zetrzeć skórkę. Migdały wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę do pieczenia. Zostawić brzeg o wysokości około 3 cm. Wyłożyć masę migdałową i przykryć resztą ciasta. Wierzch polać dwoma łyżkami roztopionego masła. Piec około 40 minut w temp. 200 C.
Smacznego!!