Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe 4
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Masa cytrynowa: w szklance wody rozprowadzamy budynie. Resztę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i całość razem zagotowujemy. Do wrzącej wody wlewamy rozpuszczone budynie oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy zimny budyń, miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ubitą kremówkę wykładamy na masę cytrynową. Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.