SUPERPRZEPIS

Ciasto Tutti frutti

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ciasto Tutti frutti Więcej zdjęć (5)

Pyszne wiosenne ciasto z musem owocowym. Po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto dla prawdziwych łasuchów.

Składniki:

Ciasto Tutti frutti

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,
  • Poncz:
  • 100 ml mocnej herbaty czarnej,
  • 1/2 kieliszka rumu,
  • Masa jabłkowa:
  • 80 dag jabłek,
  • 2 opakowania galaretki zielonej,
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie,
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto Tutti frutti
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładam na godzinę do lodówki.
Ciasto Tutti frutti
Przygotowuję biszkopt. Piekę i nasączam herbatą wymieszaną z rumem.
Ciasto Tutti frutti
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną.
Ciasto Tutti frutti
Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję.
Ciasto Tutti frutti
Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję.