Sposób przygotowania:
Ciasto Czarny Las
2 łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem w szklance (około 3/4). W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy jajka, jogurt lub maślankę, rozpuszczone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy. Powoli do masy dolewamy wystudzoną kawę. Przelewamy masę do blachy wyłożonej folią aluminiową, skropioną lekko olejem i wysypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 50 minut (wymiary mojej blachy to 27,5cm/22,5cm, ale można użyć mniejszej). W tym czasie podgrzewamy 180 ml śmietany w garnuszku. Jak zrobi się gorąca, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Jak ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto kroimy na pół i smarujemy dżemem. Wyjmujemy schłodzoną czekoladę i miksujemy, aż stanie się jaśniejsza. Wykładamy na dżem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i pokrywamy nią górę ciasta. Można ukroić trochę wierzchu i pokruszyć, żeby posypać nim śmietanę.