Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Ciasto Czarny Las

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to rewelacyjny i prosty przepis. Idealny dla wielbicieli czekoladowych wypieków. Jeżeli nie przepadasz za gorzką czekoladą, użyj mlecznej.

Ciasto Czarny Las Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Czarny Las

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kakao (tego ciemnego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 80 g rozpuszczonego masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 łyżeczki prawdziwej kawy

 

  • dżem (najlepiej wiśniowy)

 

  • 180 ml śmietany 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej

 

  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 lub 3 łyżki cukru (najlepiej pudru)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Czarny Las
2 łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem w szklance (około 3/4). W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy jajka, jogurt lub maślankę, rozpuszczone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy. Powoli do masy dolewamy wystudzoną kawę. Przelewamy masę do blachy wyłożonej folią aluminiową, skropioną lekko olejem i wysypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 50 minut (wymiary mojej blachy to 27,5cm/22,5cm, ale można użyć mniejszej). W tym czasie podgrzewamy 180 ml śmietany w garnuszku. Jak zrobi się gorąca, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Jak ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto kroimy na pół i smarujemy dżemem. Wyjmujemy schłodzoną czekoladę i miksujemy, aż stanie się jaśniejsza. Wykładamy na dżem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i pokrywamy nią górę ciasta. Można ukroić trochę wierzchu i pokruszyć, żeby posypać nim śmietanę.
Ciasto Czarny Las
Masa może wydawać się za rzadka, jednak tak ma być.