IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Czarny las z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z truskawkami

Czarny las z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czarny las z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ok 50 ml wódki lub spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Czarny las z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone przeciąć na dwa blaty i skropić wódką. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix'y. W osobnej miseczce zmiksować margarynę, a następnie dodawać masę ciągle miksując. Masę umieścić na ok 30 min w lodówce. Truskawki pokroić w plasterki. Jeden blat biszkopta posmarować połową masy i ułożyć na nim truskawki, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Nałożyć drugą część masy. Udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!
Czarny las z truskawkami
Kawałek ciasta w przekroju
Czarny las z truskawkami
Ciasto z góry