Patrycja

Patrycja

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto czekoladowe .Zawsze wychodzi i jest smaczne .Życzę wszystkim smacznego ;-)

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 175 g miękkiego masła
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżki kakao
  • 1 1/4 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i przesiane kakao.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Tagi:

jajko jajka