Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto to słodki deser dla każdego. Można również polać je polewą czekoladową . Bardzo dobre podawane jest na ciepło.

Ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżeczki kakao do wysmarowania kokilek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 20 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Kokilki smarujemy margaryną i obsypujemy kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z margaryną. Mieszamy i odstawiamy , żeby wystygło. Jajka,żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy do masy płynna czekoladę z margaryną. Dodajemy mąkę. Miksujemy na niskich obrotach. Przelewamy do kokilek i pieczemy ok.30-35 min w temperaturze 160 stopni.
Ciasto czekoladowe
Czekoladę kroimy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Ciasto czekoladowe
Roztopioną margarynę i czekoladę odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe
Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszysta masę.
Ciasto czekoladowe
Kokilki smarujemy margaryna i obsypujemy kakao.