czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To ciasto z pewnością zadowoli każdego łasucha:)

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • CIASTO:
  • 6 jaj,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek cukru.

 

  • MASA:
  • budyń waniliowy (na 3/4l mleka),
  • 1/2 l mleka,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • kost. masła,
  • 12 łyżek cukru.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st. 2. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Można także biszkopt przekroić i przełożyć masą) 3. Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.