lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mocno czekoladowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości, to czas refleksji i spotkań rodzinnych. Czasem jest to jedyna okazja w roku aby spotkać się ze swoimi bliskimi . Na stole znajdujemy dwanaście podstawowych potraw, których nie powinno zabraknąć.

Mocno czekoladowy piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno czekoladowy piernik

 

 

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy piernik
Do garnka włożyłam masło , roztopiłam je z cukrem trzcinowym . Czekoladę włożyłam do roztopionego masła palcami połamałam na drobniejsze kawałki dosypałam kakao . Masę przestudziłam . Do misy wsypałam mąkę , dodałam cynamon i gałkę muszkatową . Ubiłam jaja. Teraz do maki wlewam ostudzona masę i dodaje ubite jaja. Ścieram skórkę z pomarańcza i dodaje do piernika razem z sokiem z pomarańcza , mieszam. Na koniec dodaję śmietanę i miksuje do połączenia składników . Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką. Przełożyłam masę , piekłam w 180 C ok. 50 minut. Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą z orzechami włoskimi.
Mocno czekoladowy piernik
Do garnka włożyłam masło , roztopiłam je z cukrem trzcinowym . Czekoladę włożyłam do roztopionego masła palcami połamałam na drobniejsze kawałki dosypałam kakao .
Mocno czekoladowy piernik
Ścieram skórkę z pomarańcza i dodaje do piernika razem z sokiem z pomarańcza , mieszam .
Mocno czekoladowy piernik
Teraz do maki wlewam ostudzona masę i dodaje ubite jaja.
Mocno czekoladowy piernik
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą z orzechami włoskimi.