czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Ciasto czekoladowo - budyniowe stracciatella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella. Coś dla wielbicieli czekolady. Wspaniale współgra z filiżanką kawy.

Ciasto czekoladowo - budyniowe stracciatella

Składniki:

Ciasto czekoladowo - budyniowe stracciatella

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao,
  • dodatkowo herbata do nasączenia ciasta.

Krem czekoladowy:

  • 500ml mleka,
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
  • 200g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego.

Krem stracciatella:

  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g startej mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - budyniowe stracciatella
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast.

Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.

2. 400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.

Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.

Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.

3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.

Podawać w temperaturze pokojowej.