Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - budyniowe stracciatella
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.
2. 400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.
Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Podawać w temperaturze pokojowej.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.
2. 400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.
Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Podawać w temperaturze pokojowej.
SylaUla